Lesmateriaal

Hoe schrijf ik een liedje?

Het Kinjer Vastelaoves Leedjesfestival (KVL) is inmiddels in de Limburgse carnavalswereld een begrip geworden. Jaarlijks doen veel scholen en ook individuele zangers en zangeressen met een zelfgemaakt liedje mee aan de wedstrijd voor de keuze van het beste carnavalslied. Het KVL kan daarom met recht gezien worden als de kraamkamer van het grote LVK. De doelstelling van beide organisaties is het behoud van het culturele erfgoed van “vastelaovendj” en omdat de vastelaovesmeziek gezien wordt als de motor van het carnavalsfestijn, is de instandhouding van het leedjesfestival natuurlijk van groot belang.Om dit voor de toekomst veilig te stellen, willen we graag nog meer scholen bij dit festival betrekken. In de praktijk blijkt echter, dat de drempel om mee te doen voor velen te hoog is en dat men zich daarom (nog?) niet durft te wagen aan het schrijven van een liedje.

KVL Lesmateriaal
Om de twijfelaars over de streep te trekken, maar vooral ook om leerlingen zelf op weg te helpen om samen met een leerkracht of ouder een liedje te schrijven, is bijgaande lesbrief gemaakt. We willen zoveel mogelijk leerkrachten, kinderen en ouders bereiken en daarom is de opzet van het lesmateriaal bewust laagdrempelig gehouden. Dit lesboek presenteren we hierbij graag aan alle scholen en overige geïnteresseerden, in de hoop dat het er mede toe bijdraagt, dat jaarlijks nog meer enthousiaste kinderen deelnemen aan de voorronden van het KVL.

Download hier het KVL Lesboek

Om iedereen te prikkelen om mee te doen opent de CD die je hierboven kunt downloaden met het KVL-liedje dat gemaakt is om jullie te stimuleren om mee te doen. Beluister track 1 maar dan kom je vast al in de stemming en zing je het liedje meteen mee. Track 2 is de karaoke-versie van dit lied, dat jullie natuurlijk kunnen gebruiken voor een oefen-optreden op je eigen school.

Download hier de tekst van het KVL Lied
Download hier de KVL Lesboek CD